Korver, Johannes Marius de (1883-1957)

 
English | Nederlands

KORVER, Johannes Marius de (1883-1957)

Korver, Johannes Marius de ('Bok'), voetballer (Rotterdam 27-1-1883 - Rotterdam 22-10-1957). Zoon van Engelbertus de Korver, eigenaar van een ijzerhandel, en Johanna Elizabeth van Ooijen. Gehuwd op 3-12-1914 met Henriette Jeannette Fruin. Uit dit huwelijk werden 1 dochter en 1 zoon geboren. afbeelding van Korver, Johannes Marius de

De Korver stamde uit een typisch Rotterdamse familie. Zijn vader had een winkel in ijzerwaren aan de Kruiskade en genoot bekendheid als gemeenteraadslid voor de liberalen. Hij doorliep de lagere school te Rotterdam en vervolgens de HBS in dezelfde stad. Na zijn schooltijd als ambtenaar in dienst getreden van de gemeente Rotterdam, bracht hij het tot referendaris en was onder meer hoofd van de afdeling sport en recreatie.

Als voetballer kende iedereen hem als 'Bok' de Korver. Waar de bijnaam vandaan kwam, valt niet met zekerheid te zeggen. Sommigen menen dat deze te maken had met het onverzettelijke en koppige in zijn spel, anderen houden het op de manier van koppen van De Korver. Hij wordt beschouwd als een van de begaafdste en populairste voetballers in Nederland in het begin van deze eeuw. Hij speelde aanvankelijk voor Constantia, een vereniging die opging in Volharding, later samengevoegd met Olympia tot VOC. Bij de aanvang van het seizoen 1902-1903 trad De Korver toe tot Sparta, een club die hij altijd trouw is gebleven. Zijn eerste wedstrijd voor Sparta speelde hij op 19 oktober 1902 tegen RAP uit Amsterdam; zijn laatste op 18 maart 1923 tegen Feyenoord op Spangen, het Spartaterrein. Bij deze club heeft De Korver nooit in een ander team dan het eerste gespeeld, bijna steeds als aanvoerder. Hij kwam 31 maal in het Nederlandse elftal uit, ook vaak als captain. De eerste keer dat hij in het Oranjeshirt speelde was in 1905, de laatste maal in 1913. Hij maakte onder meer deel uit van het Nederlands elftal dat op 24 maart 1913 te Den Haag voor het eerst in de geschiedenis van Engeland won (2-1). Zijn favoriete plaats op het voetbalveld was (in de toenmalige 2-3-5 formatie) die van midhalf, ook wel spil genaamd.

De Korver stond vooral bekend om zijn voortreffelijke techniek, zijn grote spelinzicht en zijn correcte optreden, zowel in als buiten het veld. Opmerkelijk was dat hij als verdediger vrij vaak doelpunten maakte, hetgeen in die tijd weinig voorkwam. Het beroemdste doelpunt van De Korver werd gemaakt op 19 mei 1912, toen hij met zijn knie de gelijkmaker van Sparta tegen Ajax op zijn naam bracht (1-1) en zijn club daarmee het landskampioenschap bezorgde. Op zijn veertigste kwam een einde aan zijn carrière nadat hij maandenlang uitgeschakeld was geweest door een zware longontsteking. Organisatorisch bleef hij evenwel actief. Zo was hij o.a. commissielid bij Sparta.

In Amsterdam is een voetbalclub naar De Korver genoemd (BDK = Bok de Korver). In Gouda bevindt zich een plantsoen dat zijn naam draagt. De KNVB en Sparta benoemden hem indertijd tot erelid.

L: J.M. de Korver. [Uitg. door J. Stok G. Jzn.]. (Rotterdam, 1918); A. van Emmenes, Neerlands Voetbal Glorie, 2e dr. (Amsterdam, 1950) 221.

I: Website Gemeentarchief Rotterdam: http://www.gemeentearchief.rotterdam.nl/grootsterotterdammer/ [2-6-2008].

G.W. Overdijkink


Bovenstaande biografie weerspiegelt de stand van het onderzoek tot aan het jaar van publicatie in het gedrukte deel van het BWN. Dit jaar is hieronder weergegeven. Alle daarna verschenen literatuur is niet in de tekst verwerkt en wordt evenmin vermeld in de literatuuropgave (onder L).

Oorspronkelijke versie opgenomen in: Biografisch Woordenboek van Nederland 1 (Den Haag 1979)
Laatst gewijzigd op 12-11-2013