NIEUWSBRIEF

DIGITAAL VROUWENLEXICON VAN NEDERLAND

Aflevering 9: mei 2008

Sinds kort in het Vrouwenlexicon:

http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/DVN/lemmata/data/Bosboom

Geertruida Bosboom-Toussaint


Geertje Dircks



Beetke van Rasquert

 

 

 



Wie is Wie in het DVN?

Els Kloek
Projectleider,
redacteur Middeleeuwen en
16de / 17de eeuw
els.kloek@inghist.nl

Anna de Haas
Redacteur 18de eeuw
anna.dehaas@inghist.nl

Els Naaijkens
Redacteur 19de eeuw
els.naaijkens@inghist.nl

Anne-Marie Mreijen
Onderzoeksassistent
anne-marie.mreijen@inghist.nl

 

Prins Willem-Alexanderhof 5
Postbus 90755
2509 LT Den Haag
070-315 64 00

vrouwenlexicon@inghist.nl


Klik hier voor vorige nieuwsbrieven


Van de redactie

Er zit schot in het Vrouwenlexicon. Van de 1000 vrouwenlevens die we aan het begin van het project beloofden te zullen publiceren, zijn er nu 560 online raadpleegbaar en 170 onderweg. Dat is ook te zien aan de groslijst, die langzaam maar zeker oranje kleurt omdat dit nu eenmaal de kleur is waarmee we aangeven dat een lemma ‘reeds gepubliceerd’ of ‘in bewerking’ is. Parallel aan de toename van het aantal lemmata groeit het aantal mensen dat een bijdrage heeft geleverd aan het Vrouwenlexicon. Op dit moment telt het DVN al 153 auteurs, en hun aantal neemt nog steeds toe. Het betekent dat we over een indrukwekkend netwerk van deskundigen beschikken. Het DVN-team is daar trots op, en we zijn deze auteurs bijzonder dankbaar. Zonder hun inzet was dit nooit gelukt. Overigens werd de website van het Vrouwenlexicon in 2007 maar liefst 400.520 keer bezocht!



Hierboven een portret van Maria van Reigersberch, die haar man Hugo de Groot op spectaculaire wijze uit slot Loevestein hielp te ontsnappen door hem in een boekenkist te verstoppen.

De groslijst

De ‘oranje-wording’ van de groslijst is overigens niet alleen het gevolg van de snelle stijging van het aantal voltooide en uitgezette levensbeschrijvingen. Het komt ook doordat we de groslijst hebben opgeschoond. Nog altijd stonden er veel meer gegadigden op de lijst dan we konden beschrijven: circa 1250. Daar zaten ook dubbelen tussen (vrouwen hebben nu eenmaal vaak meer dan één naam) en kandidaten die bij nader inzien te onbeduidend bleken. Het afgelopen half jaar heeft de DVN-redactie de kandidatuur van al deze vrouwen opnieuw tegen het licht gehouden. Ongeveer 200 zijn er zo ‘gesneuveld’. Mocht u personen missen die volgens u beslist wél een lemma verdienen, laat ons het weten! Niet één naam is echt weggegooid: we hebben nu een – niet zichtbare – reservelijst.

Hierboven een afbeelding van de eerste schaatswedstrijd voor vrouwen in Leeuwarden, gehouden op 1 en 2 februari 1805.
De winnares was Trijntje Pieters Westra (1783-1861),


Nieuwe lemmata

Vanwege de gestage ‘productie’ (gemiddeld twintig per maand) van nieuwe lemmata wordt het steeds lastiger om in onze nieuwsbrief de meest interessante voor het voetlicht te halen. We kunnen de grote namen (Aagje Deken, Maria van Utrecht) noemen, maar de minder bekende hebben juist weer meer aandacht nodig. Bovendien: soms zijn het ware pareltjes. Neem bijvoorbeeld de vroegste sportvrouwen die vanwege hun prestaties naam hebben gemaakt, zoals de schaatsters Trijntje Johannes Reidenga en Trijntje Pieters Westra (zie boven). De laatste maanden hebben we ook hard gewerkt aan de beschrijvingen van
de wat minder bekende schrijfsters en dichteressen. Zie bijvoorbeeld, Margaretha Mels, Magdalena van Schinne en Amy de Leeuw.
Ook de aangrijpende verhalen van enkele van hekserij beschuldigde vrouwen zijn onlangs gepubliceerd, zoals Marichgen Ariaensdr.,
Neeltje Andries en Maria Holesloot.


Mededelingen


Het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, waar het DVN is ondergebracht, werkt aan de ontwikkeling van een ‘Biografisch Portaal van Nederland’. Dit wordt een digitale toegang tot biografieën die nu verspreid beschikbaar zijn in verschillende lexica, databanken en repertoria. Het is dus mogelijk dat het DVN op termijn zal opgaan in een groter geheel. Els Kloek is nauw betrokken bij de voorbereidingen van dit Biografisch Portaal. Wij houden u uiteraard op de hoogte!

De site van het Vrouwenlexicon is inmiddels ook voor een deel in het Engels te lezen. Er zijn tot nu toe zo'n 100 lemmata vertaald en zichtbaar op de site. U kunt deze Engelstalige lemmata eenvoudig tevoorschijn halen door rechtsboven op 'English' te klikken. Het zou mooi zijn als u uw Engelstalige contacten hierop kunt wijzen.

Stichting ‘De Inrichting’ is momenteel bezig met de voorbereidingen van een grootschalig muziekspectakel over de gifmengster Hester Rebecca Nepping (1774-1812). Het is een door toneelschrijfster Hiekelien van den Herik gemaakte reconstructie van de laatste maanden voor haar executie. De opvoering vindt plaats in juni 2009. Voor meer informatie kijk op www.de-inrichting.nl of neem contact op met André van Zwieten.


Bezoek ook onze website www.vrouwenlexicon.nl.



Aangepast 15 mei 2008