NIEUWSBRIEF

DIGITAAL VROUWENLEXICON VAN NEDERLAND

Aflevering 6: mei 2007

 

Sinds kort in het Vrouwenlexicon:


Johanna van Castilie

 

Elsje Christiaens

 

Marie Polly Cuninghame

 

Dorothea Beets




Wie is Wie in het DVN?

Els Kloek
Projectleider,
redacteur 16de / 17de eeuw
els.kloek@inghist.nl

Anna de Haas
Redacteur 18de eeuw
anna.dehaas@inghist.nl

Els Naaijkens
Redacteur 19de eeuw
els.naaijkens@inghist.nl

Sebo Uithol
Onderzoeksassistent
sebo.uithol@inghist.nl

 

Prins Willem Alexanderhof 5
Postbus 90755
2509 LT Den Haag
070 - 315 64 00

vrouwenlexicon@inghist.nl

Ga hier naar de site van het DVN

Klik hier voor vorige nieuwsbrieven


Van de redactie

Binnenkort publiceert het Digitaal Vrouwenlexicon zijn driehonderdste levensbeschrijving: een mooie gelegenheid om u weer eens via een Nieuwsbrief te informeren over de stand van zaken. De productie van honderdvijftig nieuwe lemmata is ons belangrijkste wapenfeit. Toch is er nog veel meer te melden.
Zo is het tegenwoordig mogelijk om gerichte zoekacties te verrichten binnen de voltooide levensbeschrijvingen: u kunt zoeken op naam, op woorden in de tekst (bijvoorbeeld op plaatsnaam; de literatuurlijsten zijn van deze zoekacties uitgesloten, dus uw selectie raakt niet ‘vervuild’ met alle plaatsen van uitgave) en u kunt zoeken op geboorte en sterfjaar. Zo kunt u uw eigen selecties van levensbeschrijvingen samenstellen.
Verder kunt u natuurlijk ook nog altijd zoeken in de groslijst. Deze is doorzoekbaar op naam, tijdvak en en/of rubriek. Ook zo kunt u uw selecties maken.
Intussen wordt er door het DVN-team hard gewerkt aan een trefwoordensysteem waarmee het Vrouwenlexicon nog beter ontsloten kan worden. Wij hopen u hierover in onze volgende nieuwsbrief te kunnen berichten.

Nieuwe Lemmata

Er zijn in 2006 ongeveer 150 nieuwe lemmata op de DVN-site gepubliceerd. Op dit moment van schrijven is de stand 280 en er komen dagelijks nieuwe lemmata binnen. We werken onder andere aan toneelspeelsters uit de 18de en 19de eeuw (zie Marie Polly Cunninghame in linkerkolom), aan strijdende vrouwen uit de 16de en 17de eeuw en aan schrijfsters en kunstenaressen uit alle periodes.
Een paar opmerkelijke vrouwen willen we hier apart vermelden. De meest bijzondere is wel Aal de Dragonder, een vrouw die pas na haar dood beroemd werd. Datzelfde geldt trouwens voor Elsje Cristiaens, na haar dood door Rembrandt getekend (zie hiernaast).
Ook noemenswaardig is Hendrica Leurs, een kostschoolhoudster uit de negentiende eeuw die verdacht werd van valsemunterij; we hebben kunnen achterhalen dat zij na haar vrijspraak naar Nederlands-Indië vertrok, waar zij nog decennialang als privélerares werkzaam is geweest.


Soms brengen we met het publiceren van lemmata nieuwe ontwikkelingen in gang. Zo zijn er dankzij het lemma van Grietje van Dijk, een vrouw uit de zeventiende eeuw die religieuze werken schreef en conventikels leidde, twee publicaties van haar hand boven water gekomen. Een ander voorbeeld is het lemma van Elisabeth van de Palts: de auteur is bij het schrijven van het lemma zo enthousiast geworden, dat ze in de toekomst nader onderzoek naar haar wil verrichten.

Hieronder één van de favoriete afbeeldingen in het Vrouwenlexicon van het DVN-team: 'de vrouwe van Slabata met een dikke zwarte hond', geschilderd door Gerard van Honthorst.

 

Afbakening

Tot nu toe deden we altijd wat vaag over de chronologische afbakening van het DVN, maar daarin hebben we nu een duidelijker besluit genomen: voorlopig hanteren we het geboortejaar 1850 als grens. Om dubbel werk te voorkomen hebben we in ons lexicon links opgenomen van die vrouwen die al in het Biografisch Woordenboek van Nederland (BWN) of in het Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging (BWSA) beschreven zijn. Zo hoeven we niet steeds uit te leggen waarom we grootheden als Wilhelmina Drucker of Jeltje de Bosch Kemper ‘nog niet’ beschreven hebben. Wellicht gaan we in de toekomst het DVN uitbreiden met een vervolgproject voor het beschrijven van vrouwen die ná 1850 zijn geboren, maar daar houden we ons nu nog niet mee bezig. Er staan nog veel te veel namen van voor 1850 op de groslijst.

Het team

In het team hebben zich de afgelopen maanden enkele wijzigingen voltrokken. Dimphéna Groffen en Vera Sykora hebben het team verlaten, Els Naaijkens en Sebo Uithol hebben hun plaats ingenomen.

Oproep voor nieuwe auteurs

Het DVN is op zoek naar auteurs. Wilt u (weer) een lemma schrijven, kijk dan eens op de groslijst of er iemand is die u zou willen beschrijven en stuur ons daarover een mailtje (vrouwenlexicon@inghist.nl). Ook anderen kunt u op ons lexicon attenderen. Mocht u folders van het DVN willen verspreiden om meer bekendheid aan het DVN te geven, dan sturen wij u graag een aantal exemplaren toe.

Vrouwen in de Atlas van Stolk

Op zondag 1 april houdt Carl Nix, hoofd collectie Atlas van Stolk, een korte lezing (15 minuten) over vrouwen in de verborgen collectie van deze befaamde historische atlas. De titel luidt: ‘Praatje van Nix over vaderlandse vrouwen’. Plaats: expositieruimte van de Atlas van Stolk, Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, Rotterdam. Tijd: 14.00 uur.

Bezoek ook onze website www.vrouwenlexicon.nl.



Aangepast mei 2007